Image Alt

Fabulous

Evenementensector vangt bot: maatregelen blijven van kracht

De coronavoorschriften voor organisatoren van ongeplaceerde binnenevenementen blijven zoals ze zijn. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Dat betekent dat binnen maar 75 procent van de bezoekerscapaciteit toegelaten mag worden, en dat de verplichte sluitingstijd om middernacht blijft bestaan.

“Net als bij vorige kort gedingen over de coronamaatregelen overweegt de rechter dat zij zich terughoudend moet opstellen bij de beoordeling van deze nieuwe maatregelen”, staat in het vonnis te lezen. “Alleen als de Staat in redelijkheid niet voor het gevoerde beleid heeft kunnen kiezen, is plaats voor rechterlijk ingrijpen. Dat is hier niet het geval. De keuzes van de Staat zijn volgens de rechter navolgbaar.”

Goed deurbeleid

Twintig partijen, waaronder Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en Mojo, daagden vorige week de Nederlandse staat voor de rechter. De rechtszaak werd ondersteund door de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers.

Volgens de branche zijn evenementen en concerten door capaciteitsbeperking niet rendabel en kunnen ze daarom niet doorgaan. Ze vinden ook dat bij een goed deurbeleid een verplichte sluitingstijd om middernacht niet zal bijdragen aan het bestrijden van corona.

Voorbereidingstijd

Zij verwoordden dat tijdens de rechtszaak als volgt: “Het gaat erom dat ze door de test komen. Als bezoekers eenmaal binnen zijn, maakt het niet uit of de zaal 100 procent of 75 procent is gevuld of dat het evenement tot na middernacht doorgaat.”

Ze wezen de rechter er ook op dat het organiseren van concerten een lange voorbereidingstijd vergt en het boeken van artiesten moeilijker wordt als het onzeker is of de concerten wel doorgaan.

Stapsgewijze versoepelingen

De landsadvocaat bracht tijdens de rechtszaak in dat de coronapandemie nog niet voorbij is en de daling van het aantal ziekenhuisopnames en de besmettingscijfers stagneert. “De versoepelingen zijn alleen mogelijk wanneer dit stapsgewijs en onderbouwd gebeurt. Dan valt gemakkelijk in te grijpen.” Daarom heeft de overheid nog beperkingen opgelegd bij activiteiten in binnenlocaties waar de kans op besmettingen het hoogst is, zei hij.

De landsadvocaat noemde de versoepelingen die zaterdag ingingen al een enorme stap.

Voor buitenevenementen gelden soepelere regels. Die mogen doorgaan zonder een maximaal aantal bezoekers, net als geplaceerde evenementen binnen.